Traktaartie

Taart en Cupcake benodigdheden
zelf maken en decoreren

Sinds 2009

Cakerol

cakerol SinterklaasIngrediënten

Génoise*:
  • 35 gram boter
  • 75 gram kristalsuiker + 1 theelepel voor de eiwitten
  • 75 gram patisseriebloem
  • 3 Eiwitten
  • 4 Eidooiers
  • theelepel kaneel
  • poedersuiker voor bestrooien na het bakken
Vanillestroop:
  • 25 gram suiker
  • 35 ml/gram water
  • 1 theelepel vanille extract of een vanille stokje, eventueel wat kaneel
Botercrème:
  • Bijv. mix van Tasty Me of Funcakes met Patidess vanille
Appelvulling:
  • 2 appels geschild en in heel kleine stukjes gesneden
  • rozijnen en eventueel gehakte walnoten naar smaak
  • 2 theelepels kaneel
  • Amaretto indien gewenst
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels Golden Syrup of keukenstroop

Verhit in een koekenpan een kleine klontje boter en voeg de appels met suiker en kaneel toe.
Bak dit beetje op en voeg daarna de Golden Syrup en eventueel Amaretto toe. Laat dit al roerend beetje inkoken. Laat afkoelen tot gebruik.

appelvulling

Garnering:
  • Poedersuiker
  • Pure chocolade, au bain-marie gesmolten
  • Pistachenootjes

Bereiding:

Vooraf: Verwarm de over voor op 240 graden. Bedek een bakplaat van 40×30 cm met bakpapier

1. Maak eerst de Génoise. Smelt de boter in een pannetje.
2. Bestrijk het bakpapier met een deel van de gesmolten boter.
3. Roer de dooiers en 75 gram suiker 5 minuten met een mixer op de middelste stand los.
4. Spatel er de bloem door, maar roer niet te lang.
5. Klop de eiwitten stijf en voeg halverwege de theelepel suiker toe.
6. Spatel het eiwit en de rest van de boter door de dooiers.
7. Roer voorzichtig en giet het beslag op de bakplaat; let er vooral op dat de luchtbelletjes heel blijven.
8. Verdeel het beslag met een lange platte spatel over de bakplaat. Zorg er vooral voor dat de buitenkanten niet te dik zijn.
Het wordt ca. 4-6 mm dik.
9. Zet het gebak 7 minuten in de oven; het moet een beetje kleur krijgen.
10. Haal het gebak uit de oven, bestrooi het licht met poedersuiker. Leg er een bakpapiertje op, voordat je het omkeert op een plank.
11. Verwijder het bakpapier, bedek het gebak met een theedoek (zodat het zacht blijft en bij het oprollen niet barst) en laat het afkoelen.

genoise

1. Giet voor de vanillestroop het water bij de suiker in een pannetje op niet te hoog vuur.
2. Los de suiker al roerend op en breng het water aan de kook. Haal het pannetje meteen van het vuur.
3. Roer het vanille-extract goed door de stroop.
4. Strijk de vanillestroop met een kwastje over het gebak.
5. Bedek het gebak gelijkmatig en niet te dik met de vanillecrème.
6. Voor Sinterklaas is het leuk om wat gehakte pepernoten erover te strooien.

genoise met crème

7. Verspreid de appelvulling over de vanillecrème. Laat een stukje leeg aan de zijde waar je het laatste stukje oprolt.
8. Rol de Génoise heel voorzichtig op, begin zo strak mogelijk, daarna kan het wat losser.
9. Snijd aan beide zijkanten een klein stukje af. Je kunt hiervoor de cakerol eventueel eerst wat harder laten worden in de koelkast
voor het mooiste resultaat.
10. Garneer de rol met poedersuiker, gehakte pistachenootjes en pure chocolade die je in een cornetje of met een lepel in streepjes
over de cakerol giet. Je kunt desgewenst decoratie van marsepein toevoegen, afhankelijk van de gelegenheid.

* Recept geïnspireerd op het recept van De Ruijsbroekjes: jamrol, blogpost van 1 augustus 2010

NB Qua vulling kun je natuurlijk verder eindeloos variëren. Ook lekker is bijv. monchoucrème, gehakte stukje chocolade en kersen ingekookt met suiker, kaneel en crème de cassis.

Traktaartie
Traktaartie
    • Contactgegevens

      Gosia van Dinter-Hazenberg
      Seminarieweg 16d
      4854 CA BAVEL

      info@traktaartie.nl
      Telefoon: 06-49131973
      KvK nummer: 20147256
      BTW nummer: NL153269467B01
      IBAN: NL77RABO0148931693

    • Volg ons op...