Chocoladereep / notenreep

Chocoladereep / notenreep

Basisrecept: De gezonde chocoladereep/notenreep

Chocolade en gezond gaan prima samen in deze heerlijk verantwoorde snack. Weinig tijd? Deze reep heeft maar 3 ingrediënten en is dus makkelijk en snel te bereiden.

Ingrediënten voor ca. 10 repen
  • 100 gram gemengde ongebrande, ongezouten noten
  • 150 gram gedroogde abrikozen ( of ander gedroogd fruit zoals dadels)
  • 125 gram donkere chocolade (zo puur mogelijk, boven de 73% cacao)

Recept voor gezonde chocoladereep

Doe de noten in de keukenmachine en hak ze fijn. Snijd de abrikozen in stukjes en voeg die er aan toe. Laat de machine lopen totdat het een plakkerig mengsel is. Leg een stuk bakpapier neer en schep het mengsel hier op. Maak een vierkant vorm uit het mengsel. Snij vervolgens over de lengte in de helft en over dwars het vierkant in 5 stukken. Maak ze voorzichtig los van elkaar en het bakpapier.
Breek de chocolade in stukjes in een steelpannetje en zet dit op het laagst mogelijke vuur. Roer totdat alle chocolade gesmolten is. Zet het pannetje op een onderzetter op het aanrecht en leg er een reepje van het notenmengsel in. Draai dit met 2 lepels rond in de chocolade zodat overal een laagje chocolade om zit. Leg het reepje weer op het bakpapier. Herhaal dit met de rest.
Laat de chocolade hard worden. Dit gaat sneller in de koelkast of vriezer. Verpak ze in het bakpapier, vershoudfolie of aluminiumfolie, zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen.

 

Variaties
  • Zaden: vervang een gedeelte van de noten door zonnebloempitten, lijnzaad of bijv. chiazaadjes.
  • Ander fruit: vervang de abrikozen door dadels, pruimen of ander gedroogd fruit.

 

Tessa en ik hebben het volgende aangepast:

De hoeveelheden zijn verdubbeld (voldoende voor ca. 15 grote vormen), met uitzondering van de chocolade. In plaats van alleen abrikozen hebben we een mengsel van abrikozen, dadels en rozijnen gebruikt. Ook hebben we de noten zelf fijn gehakt en een eetlepel honing aan het notenmengsel toegevoegd. Tenslotte hebben we alleen streepjes chocolade gebruikt i.p.v. de repen helemaal bedekt. Bij ons zijn het dus meer noten- dan chocoladerepen.

 

De noten en gedroogd fruit In stukjes gesneden en gehakt.

Na het mengen in de keukenmachine en de toevoeging van wat honing.

Hierna kun je het recept verder volgen of het notenmengsel stevig aandrukken in uitsteekvormen (wij hebben deze lichtjes ingevet zodat je de notenkoeken makkelijker eruit kunt drukken).

Tenslotte de chocolade au bain marie laten smelten en nadat het wat is afgekoeld (kamertemperatuur) met een lepel streepjes vormen over  de vormpjes. Net na het maken, voelt het nog een beetje plakkerig. Na een nachtje drogen is dit verdwenen. Hierna kunnen ze per stuk ingepakt worden voor bijv. school of werk. Smakelijk!

Share this post