Havermout koeken

Havermout koeken

Havermout koeken, wie lust ze niet?

Havermout koeken zijn mijn meest favoriete koekjes om te maken en eten.

havermout

Ingrediënten:
  • 170 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 210 lichtbruine basterdsuiker
  • 220 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 tl vanille essence, bijv. Patidess vanille
  • 105 gram patent bloem
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel poeder

Vulling:
  • 1 kop donkere rozijnen (deel kan vervangen worden door bijv. cranberries)
  • alternatief: in stukjes gehakte geroosterde en/of gecarameliseerde nootjes en pitten en bakvaste chocolate chips.
Voorbereiding:
  • Verwarm de oven voor op ca. 170 graden (hetelucht 25 graden lager).
  • Leg op twee bakplaten bakpapier.
Bereiding:
  • Klop de boter met de suiker zacht en romig (ca. 2 à 3 minuten) met een electrische mixer,
  • voeg het ei en de vanille toe en klop het verder door.
  • Meng in een aparte schaal bloem, baking soda, zout en kaneel. Voeg het mengsel toe aan de mixkom en mix tot het één geheel is.
  • Voeg tenslotte de havermout en de vulling toe.
  • Maak gelijke bolletjes van het deeg en leg ze op minimaal 5 cm afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Druk ze beetje plat met bevochtigde vingers zodat ze maximaal 1,25 cm dik zijn.
  • Bak ze ca. 12-15 minuten of totdat ze licht goudbruin aan de buitenkant zijn en nog zacht in het midden. (Na het afkoelen worden ze nog wat harder.)
  • Laat ze nog even op de bakplaat liggen om af te koelen.
  • Daarna kunnen ze afgesloten bewaard worden tot consumptie.

 

Share this post