Taarten

Taarten

Gebruik voor de biscuit de mix van FunCakes.

De mix volgens de aanwijzingen op de verpakking verwerken. Het is erg belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn. De eieren afwegen in een apart schaaltje, zodat je eventuele stukjes eierschaal er gemakkelijk uit kan halen. Eerst even op lage snelheid alles door elkaar mixen en daarna op de maximale snelheid minimaal tien minuten mixen. Je ziet dan het beslag steeds lichter worden van kleur dat is een goed teken. Op het laatst nog even rustig afmixen, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.

De vormen goed invetten (ook randen zijn heel belangrijk) of inspuiten met een bakspray voordat je ze vult.

Bij de kleine vormen is het niet noodzakelijk bloem te gebruiken (de taart laat nog makkelijk los), bij de grotere vormen is het beter om het wel te doen om de taart makkelijk heel uit de vorm te krijgen. Na het vullen de mix beetje gladstrijken in de vorm, het vlakt nog wel enigszins uit in de oven.

Voor de minitaartjes volstaat 20 minuten op de aangegeven temperatuur in de oven. De ronde bakvorm en de langwerpige bakvorm hebben wel de op het zakje aangegeven baktijd van 25 minuten nodig. In alle gevallen kijken of de taart een mooie lichtbruine kleur heeft en checken met een satéprikker of de binnenkant ook gaar is. De biscuit is gaar als er niets meer aan de satéprikker blijft plakken.

Na het bakken de taart de taart lossen  op een taartrooster en laten afkoelen. Pas als de taart helemaal afgekoeld is, kun je ze op de schaal of plank leggen waarop je ook gaat decoreren (anders plakt de onderkant vaak vast). Je gebruikt altijd de onderkant als decoratiekant omdat dat de meest gladde kant is.

Na een dag zijn de taarten het beste te vullen en bekleden, de taart is dan ook nog een paar dagen eetbaar. Net zoals de muffins is ook dit biscuitdeeg prima in te vriezen in een ruime plastic zak. Bij het ontdooien de zak een beetje open doen, zodat de taart kan ademen. Na een uurtje is de taart al voldoende ontdooid voor verder gebruik.

Vullen:

Voordat je gaat vullen, moet je eerst de taart in één, twee of drie lagen snijden, afhankelijk van de dikte van het biscuit. Dit werkt het fijnste op een draaiplateau waarop je de schaal of het bord zet, waarop je het wilt gaan presenteren.
Gebruik voor het snijden bij voorkeur een scherp gekarteld (brood)mes of een taartzaag (dan kan het niet op een draaiplateau). Zoals gezegd gebruiken we de onderkant van de taart als bovenkant, dus leg de juiste kant boven.

Het is makkelijk om bijv. cocktailprikkertjes in de zijkant van de taart te steken. Als je in elke laag op dezelfde hoogte één prikkertje plaatst, geeft je aan waar de lagen boven op elkaar zaten. Zo blijft de taart bij het weer op elkaar leggen van de lagen overal even hoog, mocht je een beetje scheef gesneden hebben.

Leg de gesneden lagen naast elkaar in de goede volgorde, zodat je ze straks juist terug kan plaatsen. De onderste laag blijft op je bord of schaal liggen. Overtollige kruimels kun je alvast weghalen met een kwastje.

De vulling:

Bij het vullen kun je al wat creativiteit gebruiken, namelijk bedenken wat lekkere combinaties zijn. Vaak is het ook gewoon een kwestie van uitproberen.

De meest gebruikte combinatie is gele room met aardbeien- of viervruchtenjam, deze vulling vinden bijna alle kinderen lekker. Heel lekker is ook om op de gele room goed uitgelekte mandarijntjes, stukjes perzik of halve verse aardbeien te doen. Deze vruchten wel zo gelijkmatig mogelijk verdelen over de taart om hobbels en bobbels te voorkomen.

Slagroom of bavarois met verse vruchten of de Mona puddingtoetjes worden ook regelmatig als vulling gebruikt. Een lekkere combinatie is ook slagroom met platgestampte bokkenpootjes, een tweede laag kan dan bijv. abrikozenjam of chocoladepasta zijn.

Ik gebruik het meest een botercrème vulling op basis van een mix. Deze hebben geen korrelige structuur en zijn goed op smaak te brengen.

De jam voor het vullen goed losroeren, eventueel een beetje bijpassende likeur toevoegen, dit geeft een iets meer verfijnde smaak.

Het vullen en afsmeren:

Compacte botercrème (zie los recept) wordt gebruikt om de buitenkant van de taart af te smeren en om de lagen aan de binnenkant te voorzien van een dijkje. Dit is nodig bij vullingen als gele room, botercrèmemix als vulling en slagroom om het “smelten” van de fondant of marsepein te voorkomen. Lagen die je gaat vullen met jam hoeven geen dijkje van botercrème.

Als de taart heel mooi vlak is en/of je wilt hem met gesmolten chocolade of crème ganache (slagroom met gesmolten chocolade) afsmeren, dan kun je in plaats van botercrème ook gezeefde abrikozenjam gebruiken die je net iets hebt verwarmd.

Het dijkje werkt als volgt: hoeveelheid botercrème in een spuitzak of slagroomspuit met kartelmondje doen en vervolgens een rand met botercrème spuiten langs de binnenkant van de rand van de taart. Binnen deze cirkel kan vervolgens de gele room of slagroom glad verdeeld worden. Nooit hoger vullen dan de rand van je botercrème, anders kan het alsnog gaan lekken.

Vervolgens gaat de volgende laag biscuit erop en deze vul je bijvoorbeeld met jam. Bij de jam een beetje van de rand afblijven omdat door het gewicht van de taart anders de jam aan de zijkant eruit komt.

Als alle lagen gevuld zijn, wordt de buitenkant van de taart afgesmeerd met de botercrème.
Eerst eventuele kruimels weghalen. Afsmeren werkt het fijnste met een paletmes. Hoe groter je taart hoe langer het te gebruiken paletmes. Hiermee krijg je een zo glad mogelijke ondergrond voor de uiteindelijke afwerking.

Als laatste met een stukje keukenrol (eventueel natgemaakt met wat citroensap) eventuele vlekjes of resten botercrème op je bord verwijderen.

Mocht je geen tijd hebben om alles in één dag af te maken, dan kun je de gevulde en afgesmeerde taart in de koelkast bewaren of invriezen. Haal hem minimaal één uur van te voren uit de koelkast of een paar uur van te voren uit de vriezer. Laat langzaam ontdooien.

Decoreren:

Na het bakken, vullen en afsmeren kunnen we nu eindelijk met de afwerking aan de slag.

De taart of bolletje kan een toplaag krijgen van marsepein of fondant, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Afhankelijk hoe je de taart wilt decoreren, kleur je marsepein of fondant in de gewenste kleur. Kleurgel werkt hierbij heel prettig, omdat dat het minste plakt. Met een cocktailprikker of lepeltje breng je de kleurgel aan op de marsepein of fondant. Stop nooit een gebruikt prikkertje of lepeltje terug in het potje met kleurgel, omdat het dan eerder kan bederven.

Om te voorkomen dat je handen heel erg meekleuren, kun je ze lichtjes invetten met Crisco.  Bij fondant en marsepein kun je het werkvlak hier ook mee invetten, zodat het eenvoudiger loslaat.

In Engeland en Amerika gebruikt men vaak eerst marsepein en vervolgens fondant voor een mooi strak resultaat, in Nederland is dit niet gebruikelijk.

De gekleurde marsepein of fondant uitrollen op de gewenste grootte op een bakmat, non-stick board of doorzichtig stuk tafelkleed.

Vanuit het midden van de taart strijk je de fondant of marsepein zo glad mogelijk uit met een vlakke hand. Niet teveel met de vingertoppen werken, dan krijg je een minder strak resultaat. Eventuele plooien eerst van onderuit beetje loshalen en vervolgens van bovenaf gladstrijken.

Bij vierkante taarten begin je eerst de bovenkant glad te maken en vervolgens de hoeken mooi te bekleden. Daarna volgen de zijkanten.

De randen snijd je met een scherp mesje zo recht mogelijk af. Mocht de rand niet helemaal strak zijn, dan kun je er nog een sierrandje omheen maken.

De basis decoratie is nu klaar. Je kunt je nu helemaal uitleven met de versiering.
Hiervoor kun je allerlei materiaal gebruiken, denk aan kleivormpjes, koekuitsteker, molds etc., etc. Leuk is om de decoratie aan het seizoen, thema of kleur van het feest aan te passen, dit geeft al heel snel een mooi effect.

Mocht je (gekleurde) marsepein of fondant over hebben, dan kun je deze luchtdicht verpakt tot de uiterlijk houdbaar datum op de verpakking bewaren Wel goed opletten dat er geen kruimels of boter opzit, dan bederft het namelijk wel veel eerder.

Succes en veel plezier!!!

Share this post